vrijdag 8 juni 2012

John Heymans is de nieuwe stadsdichter van Hengelo!


John Heymans is de derde stadsdichter die gemeente Hengelo benoemt, na Fred van de Ven (2008 -2010) en Reinier de rooie (2010-2012). Dat werd donderdag 7 juni bekend gemaakt in Bibliotheek Hengelo. In dichtvorm zal hij twee jaar lang bekende gebeurtenissen in Hengelo becommentariëren. Hij is vrij in de keuze van zijn onderwerpen. De stadsdichter kan de gedichten voordragen bij speciale gelegenheden.

Aan de benoeming van de nieuwe stadsdichter ging in de afgelopen maanden een verkiezing vooraf. De jury bestaande uit Simone Roerink (theatercoach), Femke Nales (journalist), Raoul Boer (directeur Rabotheater), Erik Hoekstra (Boekhandel Broekhuis) en  Reinier de Rooie (stadsdichter van Hengelo 2010-2012) koos twee potentiële kandidaten.
Op deze avond is ook afscheid genomen van Reinier de Rooie.

Waarom wilde John stadsdichter worden van Hengelo?
John wilde graag om diverse redenen graag de nieuwe stadsdichter van Hengelo worden.
Ten eerste, omdat hij met veel plezier gedichten schrijft en dat ook met evenveel genoegen wil uitdragen. Ten tweede, omdat het hem een eervolle taak lijkt om als een literaire ambassadeur van de stad Hengelo en van het culturele leven alhier in het bijzonder te mogen fungeren. En ten derde, omdat hij het culturele - met inbegrip van het literaire - klimaat in deze stad zou willen bevorderen.

John Heymans
Al meer dan een half leven lang schrijft John Heymans gedichten, een bezigheid waarmee hij in zijn  studententijd, in de jaren zeventig, aan de Universiteit Twente is begonnen. Er hebben gedichten van hem in De Revisor en in Bzzlletin,
Gerrit Komrij selecteerde een van de gedichten uit zijn bundel Vlagvertoon voor zijn roemruchte bloemlezing. In de Twentsche Courant startte John  Heymans een grote serie met literaire portretten van aanvankelijk Twentse en later ook Overijsselse schrijvers en dichters waarbij de verwerking en verwoording van hun geboortegrond het uitgangspunt vormde.
Gesprekken met Bert Schierbeek, Rutger Kopland, Willem Wilmink, H.H. ter Balkt en vele, vele anderen, gebundeld in vier boeken, met titels als Terug naar De Brug (1995) en Sprong over de IJssel(1995). Daarin laat John ook een paar schrijvers aan het woord die hun voetstappen in Hengelo hebben achtergelaten: Kees Verheul, de bedenker van de prachtige metafoor ‘een vierkant inde toendra’, Guus Middag en Jaap Scholten. Later heeft hij ook nog een paar eminente, uit dezelfde stad afkomstige essayisten geïnterviewd voor een boek over de geschiedenis van de Hengelose Kunstzaal: de filosoof Hans Achterhuis en de arabist Marcel Kurpershoek.
Zaterdag 23 juni is hij ook aanwezig bij Kunsten op straat.

Het volledige juryrapport kun je hier lezen.
Vrijdag 8 juni in TC Tubantia
John Heymans, Reinier de Rooie, Fred van de Ven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten